Bonsai – sztuka miniaturyzowania
drzew lub krzewów, uprawianych w płaskich naczyniach. Proces
uprawy polega na specyficznym przycinaniu oraz pielęgnacji roślin.
Sztuka uprawy bonsai pochodzi z Chin. Jednak kojarzona jest głównie
z Japonią. Zminiaturyzowane drzewa i krzewy występują w ogrodach
japońskich. Uzyskanie doskonałych efektów jest rezultatem
wieloletniej pracy. W sztuce uprawy bonsai wyróżnia się różne
style, w zależności od kształtowanej korony, pnia oraz pochylenia
pnia w stosunku do podstawy. Drzewko bonsai jest żywą rośliną,
wymaga ciągłej pielęgnacji, nawożenia, przycinania i podlewania.
Wykorzystujemy też narzędzia mechaniczne do utrzymania
skarłowacenia drzewka.
Każda roślina jest inna.
Przystępując do formowania jej, musimy ją dokładnie poznać.
Inspiracji poszukujemy w naturze. Nasze bonsai jest przedstawieniem
natury w formie skarłowaciałej. Przystępując do formowania musimy
wiedzieć czego chcemy, jak ma wyglądać. Cięcia i pielęgnację
przeprowadzamy cierpliwie, dążąc do naszego docelowego wyglądu.
Nie robimy nic wbrew naturze. Formowanie bonsai nie podlega
recepturom, są to Twoje wolne przemyślenia, zgodne z naturą.
Do uprawy bonsai najlepiej nadają się
drzewa długowieczne jak dąb, sosna, cis, grab, świerk, jałowiec.
Możemy również wykorzystać każdy krzew i drzewo, zarówno
liściaste jak i iglaste. Najlepszym źródłem do pozyskania
sadzonek przeznaczonych na bonsai są szkółki i sklepy ogrodnicze.
Mamy szansę wyboru drzewka już rozwiniętego, z wyraźnym pokrojem.
Wyhodowanie drzewka bonsai z nasion jest procesem dłuższym i
bardziej skomplikowanym, gdyż przez parę lat musimy czekać aż
nasza sadzonka urośnie.
Proces kształtowania ogrodowego
bonsai trwa od kilku do kilkunastu lat. Poddajemy je bardzo
intensywnym zabiegom jak skracanie, obcinanie, prześwietlanie czy
drutowanie niektórych konarów. Ogrodowe bonsai osiągają wysokości
do 3 – 4 m. Bardzo ważna jest proporcja naszego drzewka bonsai, a
zwłaszcza jego pnia, najczęściej wynosi ona 1:10 do 1 :15, tzn
przy 20 cm średnicy pnia przy nasadzie nasze drzewko osiąga około
2 – 3 m. Uformowane, miniaturowe drzewko ma mocne korzenie,
zwężający się pień ku górze. Dolna cześć pnia około do 1/3 wysokości jest pozbawiona konarów, natomiast do 2/3 częściowo
odsłonięta. Najniższe konary są najgrubsze i najdłuższe, im
wyżej tym konary są cieńsze i krótsze.
Sadząc drzewko bonsai w ogrodzie
wybierzmy starannie stanowisko. Wybierzmy mu zaciszne miejsce,
osłonięte od mroźnych i suchych wiatrów. Stanowisko powinno być
na tyle wyeksponowane, aby było widać cały pokrój drzewka.
Drzewka uprawiane w pojemnikach, zabezpieczamy na zimę. Zadbajmy o
bryłę korzeniową aby nie przemarzła i nie przeschła. Umieszczamy
ją w pojemniku drewnianym, wypełnionym korą lub torfem. Bonsai
uprawiane z naszych endemicznych drzew zimą trzymamy na zewnątrz,
aby zapewnić im zimowy odpoczynek. Nie przenosimy ich do ciepłych
pomieszczeń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz